W tym roku bawić się będziemy w klimacie steampunka. Ten retro-futurystyczny styl, łączący elementy industrialne i kreatywność, idealnie współgra z piwną kulturą. Do wspólnego stworzenia tej wyjątkowej atmosfery zaprosiliśmy też browary, które rywalizować będą w konkursie na najbardziej steampunkowy wystrój stoiska.
Do zabawy zapraszamy taże Publiczność: w trakcie festiwalu odbywać się będzie, organizowany we współpracy z festiwalem Castle Party z Bolkowa, konkurs na najlepsze steampunkowe przebranie.
Najważniejsze na Festiwalu będzie piwo. Przywiezie je ze sobą około 60 najlepszych polskich browarów rzemieślniczych, których stoiska staną na esplanadzie stadionu. Dostaniemy na nich m.in. lekkie lagery i pilsy, treściwe portery, stouty, kwaśne soury, aromatyczne piwa pszeniczne, mocno pachnące chmielami IPA czy piwa z nietypowymi dodatkami.
Sporo czasu poświęcimy piwom bezalkoholowym i piwu grodziskiemu. Za pomocą festiwalowej aplikacji Publiczność wybierze swoich faworytów w tych dwóch piwnych grupach.
Na Scenie Piwno-Kulinarnej będą spotkania z osobami z branży piwowarskiej i konkursy z nagrodami. Nie zabraknie licytacji, z której dochód trafi do podopiecznych fundacji Cancer Fighters, a połączenie piwa z jedzeniem przybliży gotująca rodzina Krechów z położonych w Kotlinie Kłodzkiej Krosnowic, czyli ekipa z Browaru Rankerov. To zwycięzcy programu kulinarnego Family Food Fight od lat zafascynowani lokalnością i przetwórstwem. Na WFDP pokażą, jak wykorzystać w kuchni surowce stosowane przy produkcji piwa.
Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów domowych podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich - to będzie to ich 21. odsłona. Z tej okazji będzie można spotkać w namiocie WWP tych, którzy są od początku z polską piwną rewolucją.
Dla tych, którzy chcą wejść głębiej w piwny świat odbędą się piwne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania, w tym "coś nie tylko dla piwowarów" oraz szkolenie degustatorskie.
Oprócz szkoleń poświęconych piwowarstwu pojawią się również tematy fermentacji innych produktów! Namiot Fermentacyjny gościć więc będzie pasjonatów wina, cydru, miodów pitnych, a także sera, chleba i kiszonek.