Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

WroCHEF powraca! W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych oraz młodzież ze szkół średnich. Wystarczy stworzyć przepis na danie roślinne i zgłosić go do 26 września w specjalnym formularzu. W nagrodę laureaci będą mogli udoskonalić swoje przepisy pod okiem wrocławskich szefów kuchni i wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Katarzyną Daniłowicz oraz Natalią Gmyrek.

Laureaci wezmą udział w warsztatach Kasi Daniłowicz i Natalii Gmyrek.

– W tym roku do wzięcia udziału w konkursie zapraszamy nie tylko uczniów szkół podstawowych, ale również młodzież uczącą się w szkołach średnich – mówi Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii. – Chcemy promować w ten sposób zdrowy styl życia i dietę roślinną, opartą na produktach lokalnych oraz sezonowych. Ważnym aspektem jest również niemarnowanie żywności, elementem dań mogą być też np. resztki jedzenia – dodaje.

Jak zgłosić się do konkursu? Należy stworzyć przepis na danie roślinne i nagrać filmik jak je gotujecie. Mogą być też prace plastyczne. Wysyłamy je przez formularz w linku: https://wroc.city/843IS.

Zgłoszenia można wysyłać do 26 września. Najciekawsze przepisy wybierze komisja złożona z przedstawicieli Urzędu Miejskiego, restauracji (Przystań Tu, Umami, VEGA, Bernard, Vivere Italiano, Tarasowa) oraz wrocławskiej edukacji.

Spośród wszystkich zgłoszeń wyłonionych zostanie sześcioro laureatów – trzech ze szkół podstawowych i trzech ze średnich. Laureaci w nagrodę będą mogli doskonalić umiejętności kulinarne pod okiem wrocławskich szefów kuchni i podnieść umiejętności na warsztatach, które poprowadzą Kasia Daniłowicz - zwyciężczyni 4. edycji Top Chef oraz Natalia Gmyrek, finalistka 6. edycji programu Masterchef.

- Wraz z laureatami w trakcie warsztatów postaramy się wyczarować coś pysznego. Przygotowywanie dań sezonowych, korzystając z dobrej jakości produktów, wpisuje się w działania wielu dobrych restauracji - mówi Katarzyna Daniłowicz. Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".

Źródła: Wrocław