Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Jeśli Twoje dziecko ma smykałkę do gotowania i szykowania potraw, zgłoś je do konkursu kulinarnego WroCHEF. To przepustka do wzięcia udziału w warsztatach z uczestnikami programów MasterChef i MasterChef Junior. Ale nie tylko!

Dania konkursowe zostaną wprowadzone na jeden weekend do trzech wrocławskich restauracji.

WroCHEF został przygotowany z myślą o najmłodszych wrocławianach, których pasją jest gotowanie. Laureaci będą mieli szansę doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod okiem szefów kuchni wrocławskich restauracji.

- Celem konkursu jest przede wszystkim promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych, a także promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców uprawianych w ogródkach przydomowych – tłumaczy Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia. - Zależy nam przede wszystkim na edukacji uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Chcemy zwrócić ich uwagę na to, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej. Zależy nam także na zwiększeniu świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywności – dodaje.

Co ciekawe, sześciu triumfatorów weźmie udział w warsztatach z uczestniczkami programu MasterChef: z finalistką szóstej edycji programu - Natalią Gmyrek oraz ze zwyciężczynią drugiej edycji MasterChef Junior - Julką Cymbaluk.

Nagrody? Niecodzienne. Mianowicie laureaci zostaną zaproszeni do jednej z wrocławskich restauracji; każde dziecko do innego lokalu. Tam, wraz z szefem kuchni, popracują koncepcyjnie nad nowym daniem, inspirowanym tym konkursowym, które wspólnie wymyślą i przygotują. Następnie zostanie ono wprowadzone do menu restauracji na jeden weekend. Dzięki temu w trzech różnych restauracjach – AULA, Dinette i Umami – pojawią się trzy nowe dania, których pomysłodawcami będą laureaci konkursu, we współpracy z szefami kuchni.

Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Wydział Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia we współpracy z Biurem Rozwoju Gospodarczego oraz Wydziałem Zarządzania Funduszami. Adres organizatora: ul. Bogusławskiego 8, 10, 50-031 Wrocław (informacji udziela Iwona Wrótna, email: iwona.wrotna@um.wroc.pl, tel. 71 777 78 32). Wydarzenie

odbywa się w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE "Horyzont". Aby wziąć w nim udział, należy przesłać zgłoszenie w formie graficznej lub video, które przedstawia dziecko samodzielnie przygotowujące potrawę bezmięsną. Trzeba też wypełnić specjalny formularz znajdujący się pod adresem: https://www.wroclaw.pl/zielony-wroclaw/rusza-konkurs-kulinarny-wrochef.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie wrocławskich szkół podstawowych prowadzonych przez Miasto Wrocław. Partnerami przedsięwzięcia są Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu oraz Wrocławska Rada Gastronomii.

No to do roboty! Życie stygnie.

Pichcimy do 26 września

Konkurs już się rozpoczął, potrwa do 26 września i do tego dnia właśnie opiekunowie mogą składać prace konkursowe - udokumentowany przepis na przygotowanie dania bezmięsnego oraz przedstawienie efektu finalnego gotowej potrawy w formach dopuszczonych w regulaminie. Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się najpóźniej 14 października. Lista nagrodzonych i wyróżnionych uczestników zostanie opublikowana na stronie https://www.wroclaw.pl/zielony-wroclaw/ oraz na facebookowym profilu Zielony Wrocław w ramach projektu FoodSHIFT2030. Laureaci konkursu zostaną dodatkowo poinformowani mailowo.

Źródła: Wojciech Koerber
Tags:
  • Wrocław
  • gotowanie
  • MasterChef