Akademia Gastro to cykl 25 bezpłatnych szkoleń i warsztatów dla osób, które myślą o rozpoczęciu swojej przygody z biznesem gastronomicznym we Wrocławiu. Za inicjatywą stoi Biuro Rozwoju Gospodarczego we współpracy z Katedrą Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego.

Pierwsze spotkanie już w środę, 22 marca, o godz. 10 w Barze Barbara.

Spotkania potrwają od jutra (środa, 22 marca) do 27 kwietnia i będą miały charakter otwarty. Przyjść może każdy, ale trzeba się zarejestrować. Szczegóły na stronie: www.wroclaw.pl/akademia-gastro. Pierwsze spotkanie w środę o godz. 10 w Barze Barbara przy ul. Świdnickiej.

W spotkaniu wezmą udział znani wrocławscy restauratorzy, którzy opowiedzą, jak zaczynali i co jest ważne przy otwieraniu oraz prowadzeniu własnej restauracji. Ile trzeba mieć pieniędzy na start, czy warto zaczynać przygodę z gastro biznesem, jakie są szanse i zagrożenia oraz jak przetrwać i być elastycznym w trudnych czasach.

Akademia ugości… grube ryby, a więc Piotra Staszczyńskiego (Passibus), Andrzeja Frymara (Bratwursty, Shrimp House, Pizza Piazza), Izabellę Płóciennik (Aksameet), Michała Kościukiewicza (ElGordito), Romana Kaszczuka (Meatologia), Patricio Ivankovica (Pampa), Kartikey’a Johri (Masala), Piotra Nowaka (Locals Only), Zbigniewa Koźlika (Golden Records), dr inż. Danutę Figurską-Ciurę (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Grzegorza Oczowińskiego (Whisky in the Jar, Browar Stu Mostów) oraz Irka Solickiego (Horeca+).

Kolejne szkolenia i warsztaty będą związane istotnymi elementami prowadzenia gastro biznesu – kalkulacją kosztów, przygotowaniem biznesplanu, nawiązywaniem współpracy z dostawcami, zdobywaniem niezbędnych zezwoleń, kompletowaniem wyposażenia, wymogami Sanepidu i dokumentacją HACCAP. A na koniec - jak promować własną restaurację w mediach społecznościowych.

Celem Akademii Gastro jest niwelowanie mentalnych barier wejścia do branży gastro wynikających z braku wiedzy i doświadczenia. Chodzi o to, by pomóc młodym biznesom w rozpoczęciu i funkcjonowaniu w branży gastronomicznej oraz ułatwić nawiązanie współpracy i wymiany doświadczeń z czynnymi gastronomikami, a także odmitologizować kontakt z instytucjami administracji państwowej – UM Wrocławia, ZUS, US, IAS.

Biuro Rozwoju Gospodarczego chce wspierać rozwój branży gastro we Wrocławiu, m.in. przez zwiększenie różnorodności i jakości lokalnych usług gastronomicznych oraz pomagać w radzeniu sobie ze skutkami pandemii i kryzysu związanego z wojną w Ukrainie.

Projekt jest elementem wsparcia postaw przedsiębiorczych u mieszkańców miasta, przeciwdziałania bezrobociu i powrotu na rynek pracy osób biernych zawodowo.

Źródła: Wrocław