Celem miasta jest m.in. wykorzystywanie charakteru oraz potencjału targowisk i hal kupieckich w zrównoważonym rozwoju lokalnym. Dlatego ważne jest, by podnosić atrakcyjność tych miejsc oraz dbać o potrzeby mieszkańców w zakresie dostarczania i niemarnowania żywności.
- Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego zawsze i z ogromnym zaangażowaniem reaguje na potrzeby społeczne i to, co jest ważne dla mieszkanek i mieszkańców Wrocławia. Realizujemy kilkadziesiąt projektów społecznych, a wśród nich także te, które wspierają zrównoważony rozwój - podkreśla Ewelina Konik, zastępczyni dyrektora ds. edukacji i aktywizacji społecznej we Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego, inicjatorka wydawania Wrocławskiej Karty Seniora na targowiskach oraz warsztatów kulinarnych w duchu less waste. - Zależy nam na odpowiedniej segregacji śmieci, na niemarnowaniu jedzenia, na tym, by to jedzenie było jakościowe i zdrowe, wreszcie na aktywności ruchowej wrocławian, by częściej wybierali spacer, rower lub komunikację miejską zamiast samochodu - dodaje.
WCRS wspiera miejsca, gdzie koncentruje się społeczne i lokalne życie. Takimi miejscami są m.in. targowiska oraz hale kupieckie. - To tu chcemy także pokazywać nasze działania - zaznacza Ewelina Konik. Dlatego też przy okazji otwarcia kolejnej lodówki społecznej, tym razem przy Pasażu Zielińskiego, wydawano wspomnianą Wrocławską Kartę Seniora, a także we współpracy z dietetyczką pokazywano, jak przygotować smaczną i niedrogą, a przede wszystkim zdrową potrawę i zamknąć ją w słoiku. Te słoiki można było zabrać do swojej spiżarni, albo podzielić się z innymi, zostawiając, na dobry początek, w nowootwartej lodówce.