Rozkosznie chrupiące samosy z Indii? Karbowane na brzegach i delikatne niczym firanka włoskie ravioli? A może przyjemnie przesiąknięte kąpielą w aromatycznym bulionie chińskie wonton? Pierogami i pierożkami o najrozmaitszych formach, smakach i konsystencjach zajadają się pod niemal każdą szerokością geograficzną. We wrocławskim Rynku będą warsztaty i pokazy, jak się takie specjały robi. Popatrzymy nie tylko, jak przygotować dobre ciasto, ale też jak przyrządzić nieoczywiste nadzienie. Często warto je przygotować z produktów, które są dostępne także w Polsce. Tylko że w królestwie farszu z sera i ziemniaków nie zastanawiamy się, że mamy mnóstwo innych sposobów, by wyczarować pyszności.
- Festiwal Delicje po raz pierwszy odbył się w 2023 roku. Szybko okazało się, że świetnie wpisuje się nie tylko we wrocławski i dolnośląski krajobraz kulinarny. Także w nasz sposób myślenia o tym, skąd powinniśmy brać produkty. Podglądamy, jak jada świat, ale mocno promujemy naszych lokalnych wytwórców i dostawców jakościowej żywności – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
Premierowe Delicje z 2023 roku spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony regionalnych dostawców, producentów i szefów kuchni. Patronat nad wydarzeniem objęła Wrocławska Rada Gastronomii. Druga edycja festiwalu, zaplanowana na wrzesień 2024 roku, została odwołana ze względu na sytuację powodziową we Wrocławiu i w regionie. Zdążył odbyć się jedynie konkurs na najlepsze potrawy w poszczególnych kategoriach (Delicje 2024).
Trzecia edycja to znowu pełna wersja. W piątek 30 maja poznaliśmy zwycięzców w poszczególnych kategoriach kulinarnych, którzy zgłaszali się w konkursie na Delicje 2025 (szczegóły na końcu komunikatu). Swoje propozycje na zaproszenie organizatorów festiwalu przysyłali tu między innymi producenci żywności, szefowie kuchni, restauracje. Podczas samego festiwalu, który odbędzie się 6-8 czerwca w Rynku, najlepszym z nich zostaną wręczone nagrody.
Miasto ściśle współpracuje przy festiwalu z Tomaszem Tycem, który wspólnie z żoną Małgorzatą Scheuer-Tyc aktywnie działa na wrocławskiej scenie kulinarnej („Bazar Smakosza” przy ul. Paczkowskiej, a także „Wrocławska feta. Festiwal piwa, wina i sera”.
– Zapraszamy na 6-8 czerwca wrocławian i wrocławianki do Rynku. Będą stoiska z pysznościami, lokalni producenci najlepszej żywności na Dolnym Śląsku, koncerty, a także warsztaty i pokazy kulinarne w wykonaniu świetnych szefów kuchni i specjalistów od kulinariów. Złamiemy stereotypy. Sprowokujemy do poszukiwań. Bo na przykład czy pod hasłem „pierogi z kiszonką” muszą koniecznie kryć się te z kiszoną kapustą? A to tylko jedna z nieoczywistych rzeczy, które nasi goście będą chcieli zaprezentować – zachęca Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka festiwalu.
Warto zaznaczyć, że festiwal będzie imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych. Tegorocznym partnerem wydarzenia jest restauracja „Gustaw” na Bastionie Sakwowym, w której w piątek rozstrzygnęliśmy konkurs na Delicje 2025. W jury konkursu na Delicje 2025 zasiadali: Kacper Sawoń (szef kuchni w „Gustawie”), Joanna Komorowska i Grzegorz Caputa (blogerzy kulinarni), Tomasz Tyc (przedsiębiorca i współorganizator festiwalu Delicje).
Komu przypadły pierwsze miejsca za potrawy dostarczone na konkurs Delicja 2025 i już podczas festiwalu odbierze w Rynku statuetkę?
• Innowacyjna Delicja
1. miejsce: Bukowicka Perła (ser żółty, wczesnodojrzewający, producent: Bukowicki Dom).
• Lokalna Delicja
1. miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)
• Eko Delicja
1. miejsce: Ricotta (producent: Serotonina)
• Flagowa Delicja
1. miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)
• Delicja z Historią
1. miejsce: Bomba legnicka (piernik w czekoladzie, producent: Pierniki Wrocławskie)
• Delicja Kuchni Świata
1. miejsce: Yabraq (gołąbki z podkiszanych liści winorośli z nadzieniami mięsno-ryżowymi, producent: Syryjski Dom)
• Delicja Fit
1. miejsce: Kombucha Calamansi (producent: Lobster)
• Wege Delicja
1. miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)
• Delicja z wnętrzem
1. miejsce: Thin red line (miód dwójniak, producent: Quantum Satis)
Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)
1. miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)
2. miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)
3. Miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)