Podczas tegorocznej edycji będą pokazy gotowania i propagowanie kuchni roślinnej. Każdy będzie mógł poszerzyć swoją wiedzę, także organoleptycznie, uczestnicząc w warsztatach i degustacjach. Nie zabraknie strefy chillout. Bardzo ważnym motywem festiwalu będzie kawa. Pod hasłem „Tam gdzie miasto budzi się aromatem” znawcy zdradzą tajniki jej parzenia.
– Chcemy, by festiwal co roku miał swój motyw przewodni. W tym roku będzie nim kawa, choć program, który przygotowujemy, jest bardzo bogaty. Sieć Delice jest międzynarodowa. Inspirujemy się kulinariami z różnych zakątków świata, ale twórczo osadzamy je także w składnikach dostępnych lokalnie. Szukamy nowatorskich, często nieoczywistych pomysłów. Promujemy między innymi wege, jedzenie niskokaloryczne. Osiem kategorii konkursowych, których zwycięzców poznaliśmy w wtorek, jest najlepszym odzwierciedleniem, jak chcemy opowiadać o sztuce kulinarnej – mówi Małgorzata Scheuer-Tyc, organizatorka festiwalu.
Na Delicjach 2024 zaprezentują się lokalne palarnie kawy, pozyskujące ziarna w ramach fair trade. Nadmiar jedzenia, które zostanie po festiwalu, organizatorzy przekażą do lodówek społecznych.