Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Po bardzo dobrym odbiorze pilotażowego programu miasto podjęło decyzję o kontynuacji i znacznym rozszerzeniu diety wegetariańskiej w placówkach oświatowych. Coraz więcej przedszkoli i szkół wprowadza ją jako atrakcyjną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego menu. To ważny krok w ramach miejskiej strategii zdrowego żywienia.

Coraz więcej wrocławskich placówek chce jeść zdrowo i uczyć właściwych nawyków.

Dzięki temu większa liczba dzieci będzie miała możliwość korzystania z posiłków opartych na roślinnych składnikach, co sprzyja zdrowiu i kształtowaniu proekologicznych nawyków żywieniowych.

- Dbamy, żeby posiłki były nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Nasze działania są przemyślane i różnorodne – od sezonowych jadłospisów tworzonych z ekspertami, przez certyfikację stołówek, po wprowadzanie diety wegetariańskiej i programy edukacyjne – informuje Ryszard Kessler, wiceprezydent Wrocławia.

W ubiegłym roku szkolno-przedszkolnym, z inicjatywy radnych lewicy, w 11 wrocławskich przedszkolach i zespołach szkolno-przedszkolnych wprowadzono testowo dietę wegetariańską. Program spotkał się z pozytywnym odzewem. Teraz jest rozszerzamy. Chęć wprowadzenia diety wegetariańskiej zgłosiło kolejnych 20 placówek.

Jadłospisy wegetariańskie przygotowywane są zgodnie z zaleceniami i wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci. Koszty diety są takie same, jak pozostałych posiłków. A placówki mogą regularnie korzystać ze wsparcia dietetyka oraz gotowych jadłospisów i przepisów.

- Większość z placówek biorących udział w programie poparło pomysł tzw. Zielonego Dnia, czyli jednego dnia w tygodniu, kiedy serwuje się wyłącznie dania roślinne. Będziemy chcieli ten pomysł wdrożyć – podkreśla Grażyna Karczewska, dietetyczka z Kuźni Zdrowych Nawyków, która wspierała placówki w programie.

Co znamienne, 100% placówek, które wdrożyły dietę wegatariańską, pozostaje w programie. Przedszkole nr 121 „Zielone Przedszkole” to jedna z placówek. Dzieci raz w tygodniu pieką chleb, same robią kanapki, uczestniczą też w kulinarnych zabawach. Przedszkole może pochwalić się certyfikatami „Zdrowej stołówki” oraz „Przedszkola Przyjaznego Żywieniu i Aktywności Fizycznej”. - Gotujemy na parze, pieczemy bez tłuszczu, dbamy o smak i estetykę. I słyszymy od rodziców, że maluchy w domu chcą powtarzać przedszkolny posiłek - zaznacza Anna Zioło, dyrektorka przedszkola.

158 wrocławskich żłobków, przedszkoli i szkół posiada certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia, a 7 szkół z własną kuchnią posiada „Zielony certyfikat”z zakresu niemarnowania żywności i działań proekologicznych.

Źródła: Wrocław