Do dyspozycji mieszkańców będzie restauracja o powierzchni 460 metrów kwadratowych. Planowana jest w pawilonie perystylowym, gdzie kiedyś była Reduta. W pawilonie zachowane są fragmenty historycznego atrium. Obiekt został zrewaloryzowany i będzie czarował gości. Do dyspozycji najemcy będzie także pomieszczenie o powierzchni 322 mkw znajdujące się w podziemiach kolumnady. Tam planowana jest kawiarnia. Do dyspozycji gości będzie również bardzo duży ogródek zaplanowany w podcieniach kolumnady. Z kawiarni wybudowano na ten poziom windy kuchenne. Wszystkie lokale będą miały przygotowane niezbędne sieci. Zostaną wykończone z klasą i stylem. Prace prowadzone są pod okiem konserwatora zabytków.
W sumie powierzchnia przeznaczona do wynajmu to 1112 metrów kwadratowych. Miasto chce, aby najemcę prowadził działalność gastronomiczną z daniami autorskimi (preferowana kuchnia europejska) i obsługą kelnerską oraz kawiarnię. Musi zadbać także wraz o działalność artystyczno-kulturową m.in. koncerty, wystawy, spotkania z artystami. Ta będzie mogła się odbywać m.in. na placu przy odbudowanej fontannie. Przetarg w sprawie najmu prowadzi Zarząd Zasobu Komunalnego.
Koszt miesięcznego czynszu netto ma wynieść blisko 30 tys. zł. Przy czym czynsz uzyskany w wyniku przetargu będzie obniżony o 50% przez okres 12 miesięcy od dnia przekazania lokali najemcy. Zakończenie prac na bastionie planowane jest wiosną przyszłego roku.