Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Na Pradze-Północ otwarto CookLab, miejską pracownię kulinarną. Placówka jest częścią Synergii. Będą się tam odbywały bezpłatne zajęcia związane nie tylko z gotowaniem, ale też zdrowym odżywianiem i kuchnią zero waste. Pierwsze już się odbyły. Prezydent Trzaskowski gotował z dziećmi.

Nowa pracownia to nie tylko studio kulinarne, ale przede wszystkim twórcza przestrzeń, w której dzieci, dorośli i całe rodziny mogą odkrywać nowe pasje

– Do dyspozycji mieszkańców oddajemy miejsce, w którym dzieci, młodzież i dorośli będą mogli bezpłatnie brać udział w warsztatach kulinarnych i zdobywać wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Panuje tu wspaniała atmosfera i pachnie wypiekami. Serdecznie zapraszam! – powiedział Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy podczas wizyty w CookLabie.

Na prawie 400 mkw. przy ul. Targowej powstały w pełni wyposażone cztery sale warsztatowe. W trzech z nich będą się odbywać zajęcia dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Czwarta będzie przeznaczona na szkolenia dla profesjonalnych kucharzy, którzy na co dzień pracują w miejskich placówkach, np. żłobkach i szkołach, a także dla uczniów szkół gastronomicznych.

W programie CookLabu zaplanowano bezpłatne zajęcia o różnorodnej tematyce, np. kuchnia sezonowa, zdrowe odżywianie, zero waste, smaki warszawskiej Pragi, okolicznościowe z okazji świąt i różnych wydarzeń.

Nowa pracownia to nie tylko studio kulinarne, ale przede wszystkim twórcza przestrzeń, w której dzieci, dorośli i całe rodziny mogą odkrywać nowe pasje, spędzać kreatywnie czas oraz próbować swoich sił w gotowaniu pod okiem doświadczonego instruktora.

Źródła: Strefa Miast