Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Do walorów ziemniaka mieszkańców pyrlandii nie trzeba specjalnie przekonywać. Można w końcu z niego zrobić plyndze. Pyra jest też zdrowa. Nie chodzi jednak tylko o zawartość cennego potasu, ale i o właśnie odkryty potencjał soku z ziemniaka.

Czy sok z ziemniaka może pomóc w walce z rakiem lub nieswoistymi zapaleniami jelit? Poznańscy naukowcy udowadniają, że jest to możliwe - w zwykłej pyrze kryje się bowiem niezwykły potencjał!

Większość poznaniaków nie wyobraża sobie życia bez ziemniaków W formie placków czy z gzikiem zawsze smakują dobrze. Teraz jednak okazuje się, że spożywanie ziemniaków, a zwłaszcza pochodzącego z nich soku, jest bardzo zdrowe. Warzywo wzięli pod lupę, a nawet pod mikroskop, naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Okazuje się, że sok z ziemniaka jest pomocny przy zwalczaniu zapalenia jelit i może okazać się wsparciem w walce z nowotworami.

– Sok od lat wykorzystywany jest w medycynie tradycyjnej krajów niemieckojęzycznych – mówi dr Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. – Znachorzy wykorzystywali go do leczenia chorób przewodu pokarmowego, podawano go na wrzody. Nasze badania udowodniły, że zawarte w nim związki rzeczywiście zmniejszają stan zapalny układu pokarmowego u osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit – wyjaśnia poznański naukowiec.

Najpierw badano właściwości soku z pyry w laboratorium. Następnie jego działanie testowano na żywych komórkach, by potem podać go zwierzętom i ostatecznie także ludziom. Dzięki temu udało się opracować produkty spożywcze, które mogą być pomocne w leczeniu chorób.

– Mamy już opatentowanych 7 produktów spożywczych wzbogaconych składnikami z soku ziemniaka – wyjaśnia dr Przemysław Kowalczewski. – To makaron, pieczywo chrupkie, chrupki kukurydziane, zupa krem, a także pasztet wieprzowy i kiełbasa. Wszystkie receptury powstały we współpracy z Wielkopolskim Stowarzyszeniem Colitis Ulcerosa i Choroby Leśniowskiego-Crohna – tłumaczy Kowalczewski.

Jak jednak możliwe, by wcale nie tak lekkostrawny pasztet wieprzowy służył pacjentom mającym problemy z układem pokarmowym? Naukowcy znaleźli na to rozwiązanie.

– Z potraw wyeliminowaliśmy surowce, które nie służą osobom chorym i dodaliśmy odpowiednio przetworzony, stężony i wysuszony sok z ziemniaka – wyjaśnia doktor UP. Jak wyjaśnia, przez kilka tygodni ochotnicy otrzymywali tak przygotowane jedzenie. Okazało się, że zmniejszył się u nich poziom białka CRP, które jest dobrym wskaźnikiem stanu zapalnego. – Oznacza to, że nasze produkty rzeczywiście działają! – nie kryje radości doktor Kowalczewski.

Przy okazji okazało się, że zawarte w soku z ziemniaka składniki mogą zabijać komórki rakowe przy jednoczesnym łagodnym obchodzeniu się ze zdrowymi komórkami. Czy więc sok z pyry mógłby stać się zbawiennym elementem chemioterapii? To niewykluczone. Badania w tym kierunku wciąż będą prowadzone przez poznańskich naukowców.

Czy warto więc pić sok z ziemniaka? Tak, ale po odpowiednim przygotowaniu. Warto bowiem pamiętać, że nasze organizmy nie trawią zawartej w pyrach skrobi.

– Po wyciśnięciu soku należy go dobrze przefiltrować albo poczekać, aż skrobia sama opadnie na dno. Wtedy można ostrożnie przelać płyn znad niej do innego naczynia i będzie się nadawał do picia – radzi doktor Kowalczewski.

Źródła: Strefa Miast