Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Już 3 listopada pod nową nazwą startuje II edycja miejskiego festiwalu kulinarnego promującego tradycyjną kuchnię regionu lubelskiego. W tym roku tematem przewodnim Festiwalu Kuchnia Inspiracji będą buraki.

Festiwal Kuchnia Inspiracji potrwa do końca listopada. Przez miesiąc mieszkańcy Lublina i odwiedzający nasze miasto goście będą mogli próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach.

Przez cały listopad będzie można próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach. Można wziąć udział w obiadach degustacyjnych, warsztatach kulinarnych, spacerach z Przewodnikami Inspiracji i targach. Nowością tegorocznej edycji będzie kulinarny konkurs dla młodych kucharzy.

– Festiwal Kuchnia Inspiracji to doskonała okazja do poznania lokalnych smaków i tradycji kulinarnych naszego miasta. W przygotowanej przez partnerów festiwalu ofercie z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.

Festiwal Kuchnia Inspiracji potrwa do końca listopada. Przez miesiąc mieszkańcy Lublina i odwiedzający nasze miasto goście będą mogli próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem festiwalu, opracował specjalne menu oparte na tegorocznym motywie przewodnim: burakach. Wśród przygotowanych propozycji znalazły się m.in. barszcz przygotowany według autorskich i tradycyjnych przepisów, buraczane gofry, sałatki, kremy, tatar, a nawet desery.

Zaplanowano wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazły się obiady degustacyjne i warsztaty kulinarne. Odbędą się spacery z Przewodnikami Inspiracji, który poprowadzi nas śladem lubelskich smaków. Każdy ze spacerów zakończy się miłą kulinarną niespodzianką. Ponadto we wszystkie listopadowe soboty przy ul. Lubartowska 77 będą odbywać się tematyczne targi. Osoby, które je odwidzą, nie tylko kupią lokalne produkty i wyroby, ale także poszerzą wiedzę na temat kuchni regionu.

Nowością tegorocznej edycji jest konkurs kulinarny dla studentów gastronomii współorganizowany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie. Młodzi kucharze będą przygotowywali smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizację zaplanowano na 24 listopada, kiedy świętujemy Dzień Buraka.

Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna. Szczegóły dotyczące Festiwalu Kuchnia Inspiracji, program wydarzeń oraz menu są dostępne na stronie: www.kuchniainspiracji.lublin.eu.

Źródła: Strefa Miast