Przeciwdziałanie marnowaniu żywności, zachęcanie do zdrowej diety oraz rozwijanie ogrodnictwa w mieście – to główne założenia projektu „Jadalny Kraków”, który jest dorodnym owocem wieloletnich działań miasta w zakresie ekologii.
– „Jadalny Kraków” to projekt, który mówi o jadalnym mieście. Jest on w pewnym sensie podsumowaniem różnych działań Zarządu Zieleni Miejskiej, takich jak Krakowskie Ogrody Społeczne, Ogród z klasą, Letnia Szkoła Miejskich Ogrodników czy Pasieka Kraków – mówi Katarzyna Przyjemska-Grzesik z ZZM w Krakowie.
Letnia Szkoła Miejskich Ogrodników to wakacyjna odsłona projektu, która promuje ideę miejskiego ogrodnictwa na obszarze Krakowa. W lipcu mieszkańcy Krakowa mieli okazję wziąć udział w dwóch spacerach, podczas których nie tylko mogli poznać wyjątkowe uprawy roślin jadalnych, lecz także brali udział w aktywnościach związanych z wybranymi roślinami. Kolejne dwa spacery odbędą się w sierpniu.
Jednym z nich były warsztaty, podczas których uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się twórczości Stanisława Wyspiańskiego. Fascynujący świat roślin utrwalony w polichromiach kościoła Franciszkanów czeka na odkrycie! Uczestnicy stworzyli własne roślinne szkice w ramach warsztatów w Krakowskim Ogrodzie Społecznym przy magistracie.
Głównym celem warsztatów było odtworzenie detalu oraz zapoznanie się z technikami stosowanymi przez polskiego artystę.