Dziedzictwo kulturowe to nie tylko muzea, zabytki i pomniki, ale również inne obiekty, które decydują o lokalnym kolorycie. Może to być np. księgarnia, niewielka kawiarenka z ciekawą historią czy targowisko. Właśnie takim miejscem stał się krakowski Targ Pietruszkowy, usytuowany na placu Niepodległości w samym sercu krakowskiego Podgórza. Został stworzony w 2013 roku przez mieszkańców po to, by można było kupić w pełni ekologiczne produkty, wyprodukowane bez użycia środków chemicznych.
Pomysł chwycił na tyle, że w każdą środę i sobotę w godzinach od 8 do 13 na targowisku widać tłumy kupujących, również wielu turystów. Oferowane tu warzywa i owoce pochodzą z upraw lokalnych, mieszczących się nie dalej niż 150 km od Krakowa. Produkty są sprzedawane bezpośrednio od rolników, którzy osobiście odpowiadają za ich jakość. Na Targu Pietruszkowym można dostać nie tylko warzywa i owoce, ale także wiele innych lokalnych i sezonowych produktów: sery, jajka, pieczywo, miody, świeże i suszone zioła, mięsa czy ryby. Od 2018 roku Targ - jako jedyny w Polsce - należy do prestiżowej sieci Slow Food Earth Markets, promującej na świecie lokalny handel produktami spożywczymi.
Ale to nie wszystko. Poza możliwością zakupu certyfikowanej żywności ekologicznej Targ Pietruszkowy organizuje także wydarzenia promujące krakowskie dziedzictwo gastronomiczne i kulturę kulinarną. Odbywają się tu Festiwale Szefów Kuchni z bezpłatnymi degustacjami, edukacyjne eko-kąciki i warsztaty dla dzieci, a także wycieczki do rolników, których towary można kupić na podgórskim targu.
Niedawno Targ Pietruszkowy odwiedziła delegacja Slow Food Earth Markets, by przetestować miejscowy system kontroli jakości. Wszystko po to, żeby na podgórskim Targu było jeszcze zdrowiej – i jeszcze bardziej lokalnie.