Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Artykuły świąteczne, biżuteria, rękodzieło z Polski i innych krajów – wszystko to będzie można znaleźć na jarmarku wielkanocnym, który 21 marca zaczął działalność na Rynku Głównym. Potrwa do 1 kwietnia.

Na tegorocznym jarmarku, którego organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka, prezentować się będą także wystawcy z zagranicy, m.in. z Litwy, Ukrainy, Słowacji i Węgier.

Na rynku stanęły 84 kioski handlowe. Będzie można w nich kupić towary z naszego regionu, ale nie tylko. Na tegorocznym jarmarku, którego organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka, prezentować się będą także wystawcy z zagranicy, m.in. z Litwy, Ukrainy, Słowacji i Węgier. Będzie można kupić przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy wielkanocne, świeczki, pisanki, ręcznie malowaną porcelanę, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z ekologicznego drewna, a także pamiątki oraz ciekawostkę – rękodzieło z Nepalu.

Podczas jarmarku wielkanocnego prezentować swoje wyroby będą twórcy ludowi. Będzie można kupić m.in. stroje ludowe, koronki, hafty, biżuterię szydełkową, korale, wianki, opaski, serwetki, ozdoby świąteczne, rzeźby, zabawki dla dzieci, ptaki, magnesy, pudełka ozdobne, biżuterię z bursztynu, kierpce, koszule i kożuchy ręcznie haftowane.

W ramach pomocy walczącej Ukrainie organizatorzy udostępniają bezpłatne stoisko przeznaczone dla Miasta Zaprzyjaźnionego Kijowa oraz miejsca targowe dla instytucji charytatywnych. W tym roku swoje wyroby zaprezentują m.in. Polski Związek Głuchych, Katolickie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych i ich Przyjaciół Klika, Stawiamy na Łapy, Stowarzyszenie Pomocy Socjalnej Gaudium et Spes Warsztaty Terapii Zajęciowej, Fundacja Człowiek dla Zwierząt, Wolontariat św. Eliasza i Domu Seniora, Fundacja L'Arche.

Nie zabraknie smakołyków. Na odwiedzających jarmark będą czekać stoiska z winem grzanym, ponczem, piwem lanym i butelkowanym piwem regionalnym oraz punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, stoiska z pierogami oraz z zupami. Będzie można raczyć się churros (hiszpańskimi pączkami), naleśnikami, pajdami chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Będą też zapiekanki, szaszłyki, burgery, sery holenderskie, przyprawy i kiełbasy węgierskie, sery góralskie, węgierskie kurtosze (kołacze) i langosze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody oraz wyroby pszczelarskie, herbata z różnych regionów świata, lizaki, orzechy prażone, migdały, słonecznik, bakalie, owoce w czekoladzie, ciasta domowe, tradycyjne słodycze tureckie, chleby oraz tradycyjne pierniki, krówki rzemieślnicze.

Jak co roku będzie też można odwiedzić kuźnię, w której odbywać się będą pokazy kowalstwa.

Program jarmarku

23 marca, godz. 12.00: uroczyste otwarcie

24 marca: Stowarzyszenie Folklorystyczne Teatr Regionalny zaprezentuje palmy wielkanocne, od godz. 10.00 odbywać się będzie konkurs na tradycyjną palmę wielkanocną. O godz. 11.15 pod Barbakanem spotkają się amatorskie zespoły regionalne i grupy folklorystyczne. Barwny korowód z palmami przejdzie wokół jarmarku pod kościół św. Wojciecha, gdzie o godz. 11.45 nastąpi poświęcenie palm. Następnie na estradzie w Rynku Głównym zespoły zaprezentują programy artystyczne i obrzędy wielkanocne.

30 marca, godz. 12.00: uroczyste święcenie koszyczków wielkanocnych z udziałem włodarzy miasta i Kościoła krakowskiego.

1 kwietnia, godz. 14.00: Siuda Baba będzie smarować sadzą i szukać swoich następczyń.

Źródła: Strefa Miast