Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Czy da się zjeść w Krakowie prawdziwy stek po florencku? Tak! I to w samym centrum miasta, bo na ul. Grodzkiej. Restauracja Fiorentina reklamuje się hasłem: „Najlepsza polska kuchnia w Krakowie”. Teraz nie tylko w grodzie Kraka, ale i w Polsce! Fiorentina została wyróżniona w konkursie World Culinary Awards.

Krakowska Fiorentina dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak Noma, DiverXO czy Hiša Franko.

Konkurs World Culinary Awards to projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 r. konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm działających w branży turystycznej. World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych i tematycznych. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała Uliassi w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi.

Krakowska Fiorentina dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak Noma, DiverXO czy Hiša Franko.

Specjalność lokalu? Bistecca alla fiorentina!

Fiorentina mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ul. Grodzkiej w Krakowie, a jej szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych oraz międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.

Specjalnością restauracji jest wołowina, a zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.

Inne restauracje z Krakowa również wyróżnione

W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje: Bottiglieria 1881 i Zazie Bistro z Krakowa oraz Butchery & Wine z Warszawy.

Bottiglieria 1881 inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak Fiorentina. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. Bottiglieria 1881 jako jedyna restauracja w Polsce ma aktualnie gwiazdkę Michelin.

Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była Zazie Bistro, mieszcząca się przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.

W Zazie panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, Zazie figuruje w przewodniku Michelin, ma też wyróżnienie Bib Gourmand.

Warszawski Butchery & Wine to lokal, który specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej cenionej japońskiej odmiany Wagyu.

Źródła: Strefa Miast