Według Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 miliona ton jedzenia. Szacuje się, że aż 60 proc. z tego marnotrawimy w naszych domach. Oznacza to, że każdy z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności. Można się nią podzielić, korzystając z lodówek społecznych.
W Krakowie lodówki społeczne znajdują się na ul. Sas-Zubrzyckiego 10, Sudolskiej 7a oraz na os. Szkolnym 20. Znajdują się przy ośrodkach wsparcia funkcjonujących w ramach Miejskiego Dziennego Domu Pomocy Społecznej. Funkcjonują one jako punkty nieodpłatnej dystrybucji produktów spożywczych. Żywność pozostawiana w lodówkach jest przeznaczona dla osób najbardziej potrzebujących wsparcia w tej formie.
W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach, obowiązuje podstawowa zasada: dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. W lodówce możemy zostawić warzywa, owoce, ciasta, opakowanie chleba, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.
Gdy ktoś nie może dotrzeć do lodówek społecznych, może skorzystać z aplikacji Neverwaste. To narzędzie, które pozwala użytkownikom na dzielenie się żywnością poprzez wystawienie w formie ogłoszeń produktów i posiłków o bliskiej dacie ważności i tworzenie społeczności, która w ten sposób może realnie wpływać na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Dzięki funkcjom, takim jak mapa dostępnych produktów, system rezerwacji i oceny, Neverwaste ułatwia nawiązywanie kontaktów oraz wymianę, pomagając jednocześnie osobom potrzebującym.