Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Czarne banany, obtłuczone jabłka, zwiędnięta sałata. Czy takie nieatrakcyjne warzywa i owoce mogą do czegoś się przydać? Krakowskie Centrum Edukacji Klimatycznej przekonuje, że tak! Jak wielka moc witamin tkwi w nieidealnych produktach dowiemy się w na warsztatach i szkoleniach, do którego zaprasza nas klimatyczny punkt edukacyjny.

Krakowskie Centrum Edukacji Klimatycznej zaczęło działać w lutym tego roku. Nowe miejsce na mapie Krakowa ma zwiększyć świadomość klimatyczną mieszkańców w każdym wieku. Centrum to miejsce spotkań, warsztatów i praktycznej edukacji. Miejsce przeznaczone jest dla grup do 50 osób.

Krakowskie Centrum Edukacji Klimatycznej zaczęło działać w lutym tego roku. Nowe miejsce na mapie Krakowa ma zwiększyć świadomość klimatyczną mieszkańców w każdym wieku. Centrum to miejsce spotkań, warsztatów i praktycznej edukacji. Miejsce przeznaczone jest dla grup do 50 osób.

We wrześniu centrum przygotowało wiele ciekawych spotkań i warsztatów. „Doughnut Economics: Jak być podwójnie eko” to wyjątkowe wydarzenie, które pomoże zrozumieć ideę ekonomii obwarzanka, czyli ekologicznej koncepcji zrównoważonego rozwoju. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się, jak ta idea stosowana jest w różnych zakątkach świata. W ramach warsztatów uczestnicy stworzą własne obwarzanki, które wykonają z materiałów pochodzących z recyclingu.

Najmłodszych z pewnością zainteresują warsztaty „Orientuj się w naturze” i „Mali strażnicy przyrody”, a nieco starsi krakowianie będą mogli odświeżyć swoją szafę, biorąc udział w wymianie ubrań. Ekologiczny wrzesień czas zacząć!

Nowe wyposażenie na wrześniowe warsztaty

Aby jeszcze lepiej spełniać swoje funkcje, centrum zostało wyposażone w nowy sprzęt: laptop wraz z przystosowanym do wielkości i jasności sali projektorem, ma ułatwić organizację spotkań i warsztatów z wykorzystaniem materiałów multimedialnych. Sprzęt przekazał Krakowski Holding Komunalny SA, który od początku wspiera działania Krakowskiego Centrum Edukacji Klimatycznej.

– To nie pierwszy raz, kiedy współpracujemy z Centrum – mówi Tadeusz Trzmiel, prezes zarządu KHK SA. – Podejmowaliśmy już w Ekospalarni uczniów w ramach Akademii Bohaterów Klimatu, teraz pomagamy wyposażyć siedzibę centrum, zapewne niedługo weźmiemy wspólnie udział w kampanii poświęconej zrównoważonemu transportowi.

Kuchnia wzbogaciła się o lodówkę i wyciskarkę do soków, dzięki której będzie można uratować zmarniałe warzywa i owoce. Centrum przekonuje, że lekko zwiędnięte, potłuczone albo noszące naturalne skazy produkty, wciąż nadają się do spożycia, a zamienione w świeże soki, przetwory czy smoothie, są nie tylko pyszne, ale stanowią też doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Jedno z haseł Krakowskiego Centrum Edukacji Klimatycznej to: „Nie marnuj!” i właśnie tu będzie można zobaczyć, jak wcielać pewne sposoby w życie także w domowych warunkach.

Źródła: Strefa Miast