Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności, zachęcanie do zdrowej diety oraz rozwijanie ogrodnictwa w mieście. Rusza projekt „Jadalny Kraków”, który jest dorodnym owocem wieloletnich działań miasta w zakresie ekologii. Pierwsze spotkanie z cyklu „Jadalny Kraków” odbędzie się 1 marca o godz. 13.00 w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej przy ul. Wielopole 17a.

W ramach projektu Jadalny Kraków, krakowianie zobaczą różne aspekty jadalnego miasta i będą mogli odkrywać coraz to nowe jadalne krajobrazy

„Jadalny Kraków” jest pierwszą tego typu inicjatywą, realizowaną we współpracy z miejskimi jednostkami, instytucjami kultury, lokalnymi organizacjami oraz mieszkańcami.

– „Jadalny Kraków” to projekt, który mówi o jadalnym mieście. Jest on w pewnym sensie podsumowaniem różnych działań Zarządu Zieleni Miejskiej, takich jak Krakowskie Ogrody Społeczne, Ogród z klasą, Szkoła Miejskich Ogrodników czy Pasieka Kraków – mówi Katarzyna Przyjemska-Grzesik z ZZM w Krakowie.

W ramach tego projektu krakowianie zobaczą różne aspekty jadalnego miasta i będą mogli odkrywać coraz to nowe jadalne krajobrazy. Mieszkańcy wezmą m.in. udział w warsztatach Szkoły Miejskich Ogrodników, które pozwolą sadzić wielokolorowe rośliny w różnych nietypowych miejscach. Znakiem rozpoznawczym, który pozwoli krakowianom zidentyfikować jadalne donice, przewidziane w ramach projektu, będzie specjalny znak.

– Tym znakiem będziemy również oznaczać naszych partnerów, bo w ramach „Jadalnego Krakowa” włączyło się w nasze działania wiele organizacji kultury, które również będą dedykować temu przedsięwzięciu swoje warsztaty. Mam nadzieję, że mieszkańcy znajdą w tym wiele fajnych elementów dla siebie! – cieszy się Katarzyna Przyjemska-Grzesik.

Jadalny Kraków – jak to było wcześniej?

Na przełomie XIX i XX wiek Kraków zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki. Osadzanie chochoła w Bronowicach, głąbik krakowski z Krowodrzy czy chleb prądnicki to tylko jedne z wielu bliskich krakowianom zjawisk, które mają wiejski rodowód.

Również Nowa Huta ma swoje wiejskie korzenie – powstała na żyznych terenach Mogiły. Czas zatem powrócić do tego wyjątkowego dziedzictwa! Dziś Kraków, podobnie jak szereg innych miast, czeka wiele wyzwań – zaopatrzenie w żywność czy energię, zagwarantowanie przestrzeni do życia, zmaganie się z pandemiami, konfliktami zbrojnymi i konsekwencjami zmian klimatycznych. Aby im wszystkim sprostać, konieczna jest nowa, miejska strategia rozwoju w oparciu o miejskie rolnictwo i agroekologiczne inicjatywy.

Pierwsze spotkanie z cyklu „Jadalny Kraków”

Pierwsze spotkanie w ramach projektu odbędzie się 1 marca o godz. 13.00 w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej.

– Zaczynamy taką otwartą debatą w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej. Natomiast głównym wydarzeniem, które odbędzie się 20 maja, będzie z kolei wielki piknik w parku Jordana. Wszystkich serdecznie zapraszamy – zachęca Katarzyna Przyjemska-Grzesik.

Tematem debaty będzie rola polityk i strategii miejskich w rozwijaniu ekologicznych inicjatyw, a także włączanie rolnictwa miejskiego i podmiejskiego w struktury terenów zieleni. W czasie spotkania uczestnicy będą dyskutować o potencjale miejskich farm w budowaniu miejskiej odporności – zarówno w wymiarze rozwijania niezależności żywnościowej, zwiększania miejskiej bioróżnorodności, jak i przeciwdziałania zmianom klimatu.

Więcej o wydarzeniu tutaj.

Źródła: Strefa Miast