Procesy technologiczne stosowane we wszystkich zakładach uzdatniania wody Wodociągów Miasta Krakowa SA – w szczególności wysokosprawne procesy dezynfekcji wody (promieniowanie UV i elektrolitycznie generowany podchloryn sodu w Zakładzie Uzdatniania Wody Raba oraz dwutlenek chloru w Zakładzie Uzdatniania Wody Rudawa i Dłubnia) zapewniają najwyższą jakość dostarczanej wody.
Dodatkową barierą jest utlenianie wstępne prowadzone jako – ozonowanie w ZUW Raba oraz oksydacja nadmanganianem sodu w ZUW Dłubnia i ZUW Rudawa. Również proces stosowany w Zakładzie Uzdatniania Wody Bielany składający się z filtracji powolnej i dezynfekcji elektrolitycznie generowanym podchlorynem sodu skutecznie eliminuje wszelkie zagrożenia.
Woda dostarczana mieszkańcom Krakowa spełnia wszystkie wymagania określone w rozporządzeniu ministra zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz regulacje dyrektywy Rady Unii Europejskiej dotyczącej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi – jest w pełni bezpieczna dla zdrowia.