Festiwal Pierogów odbywa się w Krakowie już po raz 21. Jest organizowany przez Krakowską Kongregację Kupiecką. Na stoiskach przygotowanych przez pierogarnie i restauracje znajdziemy nie tylko tradycyjne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, na słodko z serem, ale także te sezonowe – ze świeżymi borówkami, bobem, kurkami.
Od 11 do 15 sierpnia Mały Rynek będzie wypełniony zapachem i smakiem najróżniejszych pierogów. Impreza rozpocznie się dziś o godz. 10.00. Wtedy też wystartuje kiermasz gastronomiczno-handlowy czynny codziennie do północy. W sobotę 12 sierpnia od 12.00 do 15.00 będzie można obejrzeć występ Koła Gospodyń Wiejskich, a w niedzielę 13 sierpnia koncert orkiestry dętej z Korzkwi. Z kolei 15 sierpnia odbędzie się święcenie bukietów oraz występ zespołu ludowego z Bronowic Małych.
Ostatniego dnia festiwalu poznamy zwycięzców pierogowych konkursów, które są nieodłączną częścią imprezy. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Statuetka króla Kazimierza Wielkiego trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe, najlepsze pierogi.
Na smakoszy czeka wielu wystawców: pierogarni i restauracji, które serwują swoje popisowe dania w najróżniejszej postaci. Stoiska na Małym Rynku będą czynne od 11 do 15 sierpnia w godz. 10.00–24.00. Wstęp na wszystkie wydarzenia bezpłatny.