W Krakowie lodówki społeczne działają od 2021 r. Można w nich zostawić produkty spożywcze – takie, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. Mogą to być warzywa, owoce, ciasta, chleb, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.
Poprzez tego typu działania miasto propaguje ideę foodsharingu, zgodnie z którą mieszkańcy Krakowa nie marnują żywności, ale mają możliwość podzielenia się nią z potrzebującymi. Lodówka Pełna Dobra przy ul. Praskiej to czwarty tego rodzaju punkt w mieście. Pozostałe trzy znajdują się przy ul. Sas-Zubrzyckiego 10, ul. Sudolskiej 7a i na os. Szkolnym 20.