Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

Ta przebiegła choroba niszczy jelita i powoduje ogromne bóle brzucha. Chorzy, którzy na nią cierpią, muszą wyeliminować ze swojej diety mnóstwo produktów, opartych na mące pszennej i nie tylko. 22 kwietnia w Krakowie odbędą się bezpłatne warsztaty dotyczące diety dla osób, które zmagają się z celiakią.

Dieta bezglutenowa

Celiakia jest chorobą zapalną, która dotyka przewodu pokarmowego. Spożywanie glutenu, czyli białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu i ich pochodnych, powoduje reakcję, uszkadzającą kosmki jelitowe. Objawy celiakii mogą być różnorodne i obejmować bóle brzucha, biegunkę, nudności, osłabienie, niedobory składników odżywczych, problemy ze skórą i innymi narządami.

Leczenie celiakii polega na eliminacji glutenu z diety. Osoby z celiakią muszą dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, aby unikać glutenu, oraz zwracać uwagę na krzyżowe zanieczyszczenia. Oprócz diety, mogą być stosowane również leki, aby zarządzać objawami i komplikacjami.

Na czym polega dieta bezglutenowa? Jakie pułapki czyhają na osoby na diecie tej diecie? Odpowiedzi między innymi na te pytania będzie można uzyskać już w 22 kwietnia, podczas specjalnego spotkania z dietetykiem.

Podczas wydarzenia uczestnicy dowiedzą się m.in.:

● jak prawidłowo powinna przebiegać diagnostyka chorób zależnych od glutenu,

● na czym polega dieta bezglutenowa,

● jakie pułapki czyhają na osoby na diecie bezglutenowej,

● jak powinna odżywiać się osoba z celiakią, aby uniknąć niedoborów pokarmowych,

● czy kosmetyki oraz leki i suplementy diety mogą zawierać gluten,

● jak radzić sobie poza domem, stosując dietę bezglutenową.

Spotkanie organizuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Szczególnie mile widziane są osoby nowo zdiagnozowane oraz rodzice dzieci na diecie bezglutenowej.

Wydarzenie poprowadzi dietetyczka z Centrum Diety Bezglutenowej – Grażyna Konińska – ekspert Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, w którym od 10 lat prowadzony jest ogólnopolski Punkt Informacyjno-Konsultacyjny dla osób na diecie bezglutenowej

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.00 w Klastrze Innowacji Społeczno-Gospodarczych przy ul. Zabłocie 20, w sali nr 9.

Źródła: Strefa Miast