Treści dostępne w serwisie zostały stworzone w komercyjnej współpracy z miastami

W galarecie, zapiekany, smażony, faszerowany, duszony – ile gospodyń, tyle przepisów na świątecznego karpia! Tego roku aż w 6 miejscach w Krakowie mieszkańcy będą mogli spróbować tej tradycyjnej ryby. 5 grudnia rusza akcja „Przedświąteczny karp dla Krakowa”, w ramach której na krakowian czeka aż 10 tys. porcji karpia, 3,5 tony kapusty z grochem i 3,5 tys. litrów barszczu czerwonego!

Na poczęstunek zapraszają Miasto Kraków wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. W tym roku odbędzie się trzecia edycja akcji.

Karp to niezwykle popularna i dobrze wszystkim znana rybą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Ryba potrafi urosnąć do ponad metra długości i osiągnąć ponad 30 kg masy!

– Jeżeli chodzi o karpia, to on jest wśród nas od kilkuset lat – mówi Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. – To znaczy już królowie kiedyś go ściągnęli i wszedł w tradycję i kulturę. Nasze babcie, prababcie, mamy, teraz żony – wszystkie tego karpia szukają albo zlecają nam, żebyśmy tego karpia znaleźli i przywieźli do domu. Karpi mamy dwa rodzaje, można powiedzieć bardzo ogólnie: pełnołuskie i gołe. Jeżeli chodzi o walory smakowe, to jedne i drugie są przepyszne. Oczywiście zdania klientów są podzielone.

Pełnołuski ma jeszcze jedną właściwość – to właśnie z tych karpi chowamy na szczęście łuskę w portfelu, aby przyszły rok obfitował w pieniądze. Łuskę wsadzamy też pod obrus, żeby przynosiła szczęście w miejscu, w którym się znajduje.

Bartłomiej Szczoczarz zwraca uwagę na to, że karp jest niezwykle zdrową i ekologiczną rybą.

– Karp żywi się przede wszystkim tym, co znajdzie w stawie, czyli m.in. robakami., dlatego jest to ryba mocno ekologiczna. Oczywiście jęczmień, pszenica, kukurydza – są to również naturalne produkty, którymi żywi się karp.

10 tys. porcji karpia w 6 miejscach Krakowa!

5 grudnia kulinarna atmosfera Świąt zapanowała pod Nowohuckim Centrum Kultury, które będzie pierwszym miejscem, otwierającym akcję "Przedświąteczny karp dla Krakowa". Dwa dni później świątecznych pyszności spróbujemy na Placu Wolnica. 9 grudnia organizatorzy zapraszają nas na pętlę tramwajową Kurdwanów, a 12 grudnia na pętlę Bronowice Małe. 14 grudnia degustacja odbędzie się na Rondzie Mogilskim, a finał akcji przewidziano 16 grudnia na Małym Rynku! Organizatorzy zaczynają poczęstunek o godz. 16.00.

– Będziemy w 6 miejscach w Krakowie. Rozdamy 10 tys. porcji karpia, tak jak we wcześniejszych latach. Do tego dodatkowo dołożyliśmy jeszcze kapustę z grochem, której będzie w tym roku 3,5 tony i nowy produkt, ponieważ zapowiada się zimno, przygotujemy 3,5 tys. litrów barszczu czerwonego – dodaje Bartłomiej Szczoczarz.

Krakowianie będą mogli spróbować także tołpygi oraz amura.

"Przedświąteczny karp dla Krakowa"

5 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury

7 grudnia – Plac Wolnica

9 grudnia – Kurdwanów przy pętli tramwajowej

12 grudnia – Pętla Bronowice Małe

14 grudnia – Rondo Mogilskie

16 grudnia – Mały Rynek

Start: godz. 16.00

Na poczęstunek zapraszają Miasto Kraków wraz z Bartłomiejem Szczoczarzem z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. W tym roku odbędzie się trzecia edycja akcji.

Źródła: Strefa Miast
Tags:
  • Boże Narodzenie 2022