Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 r. Jego twórcy oceniają – zawsze anonimowo – restauracje pod kątem jakości dań, smaku, sposobu podania, stylu, a także stosunku jakości do ceny. Jedną gwiazdkę otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki oznaczają, że lokal „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy gwiazdki przyznaje się tym lokalom, które „są warte specjalnej podróży”.
O gwiazdce Michelin marzą kucharze na całym świecie, ale nieliczni otrzymują to prestiżowe wyróżnienie. W całej Polsce przyznano ich zaledwie kilka. Anonimowi inspektorzy kulinarnego przewodnika pojawili się ostatnio na Pomorzu. Efekt? Gwiazdkę Michelin przyznano restauracji Arco by Paco Pérez, która mieści się w biurowcu Olivia Star. Jej właściciel ma już sześć takich gwiazdek, ale przyznano je innym jego restauracjom w Europie.
Po raz pierwszy – nie tylko w skali Gdańska, ale i całego kraju – przyznano Zieloną Gwiazdkę Michelin. Otrzymała ją restauracja Eliksir doceniona za zaangażowanie w zrównoważone praktyki. Inspektorzy Michelin przyznali też dwie nagrody specjalne Bib Gourmand, które dostaje się za najlepszy stosunek jakości do ceny. Trafiły one do Hewelke Restaurant & Bakery oraz 33. Treinta y Tres. Michelin przyznał rekomendacje dla restauracji: FINO, Mercato Gdańsk, Niesztuka Restaurant & Bar, Piwna47 – Food & Wine Bar, Ritz, True i Tygle Gdańskie.
– Nasze restauracje stoją na naprawdę wysokim poziomie – podkreśla Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska. – Cieszę się, że codzienna praca naszych kucharzy, restauratorów, pracowników gastronomii została doceniona prestiżowym wyróżnieniem.
Potencjał tej nagrody dostrzega branża turystyczna. W opinii prezesa Gdańskiej Organizacji Turystycznej Łukasza Wysockiego wyróżnienie potwierdza silną markę Polski na kulinarnej mapie Europy. – Cieszymy się z dołączenia gdańskiej gastronomi do wielkiej rodziny Michelin. Turystyka gastronomiczna to odzwierciedlenie jakości i właśnie Gdańsk jest jej synonimem. Głęboko wierzę w to, że dzięki gdańskiej branży gastronomicznej jeszcze bardziej zwiększymy całoroczną atrakcyjność turystyczną naszego miasta. Zapraszamy do przeżycia kulinarnej przygody w Gdańsku – zachęca Łukasz Wysocki.